Olimpiada Naţională de Limba şi literatura română - gimnaziu

Baia Mare, 3-6 aprilie 2018

Olimpiada Naţională Lectura ca abilitate de viaţă - gimnaziu

Baia Mare, 3-6 aprilie 2018


MENIU



Realizat de:

Coroiu Mircea

mdcoroiu@yahoo.com

004.0735.802.341

 

 

Baia Mare - oraşul de la poalele Gutâiului


Municipiul Baia Mare este reşedinţa judeţului Maramureş, un important centru urban din nord-vestul României. Este situat în partea vestică a judeţului, în Depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al Râului Săsar, la o altitudine medie de 228 m faţă de nivelul mării, fiind cuprins de coordonatele geografice 47°39' - 47°48' latitudine nordică şi 23°10' - 23°30' longitudine estică. Baia Mare se întinde pe o suprafaţă de 23.471 ha. La nord se învecinează cu Munţii Ignişului, la sud cu localităţile Recea şi Groşi, la est cu oraşul Baia Sprie şi la vest cu oraşul Tăuţii-Măgherăuş. Este un însemnat nod rutier şi feroviar.

Activităţilor economice tradiţionale de până acum li se adaugă altele noi, care se doresc integrate în economia zonei. Componenta culturală este deosebit de importantă, iar învăţământul băimărean ocupă un loc de frunte la nivelul ţării. Populaţia Băii Mari este la recenzarea din 2011 de 123.738 de oameni. Minorităţile existente în Baia Mare sunt: maghiari - 10,30%, romi - 2,51%, necunoscută - 9,04%, altă etnie - 0,47%. Din punct de vedere religios, la nivelul municipiului băimărenii şi-au manifestat apartenenţa la următoarele religii: ortodoxă-67,19%, romano-catolică-7,18%, reformată-5,18%, penticostală-3,54%, baptistă-3,48%, martori ai lui Iehova-1,14%, necunoscută-9,54%, greco-catolică-4,51%. În dreapta avem stema oraşului.

Web: http://ro.wikipedia.org/wiki/Baia_Mare

 

Primăria Municipiului Baia Mare se află pe str. Gh. Şincai, nr. 37, vis-a-vis de Instituţia Prefectului - Judeţul Maramureş, în apropiere de Piaţa Revoluţiei. Mai are câteva sedii secundare: Crişan - 2, Victoriei - 35, Progresului - 7B. Primar Cherecheş Cătălin

Web: http://www.baiamare.ro/ro/

 

Instituţia Prefectului - Judeţul Maramureş a fost inaugurată în anul 1969 şi a fost proiectată în stilul tradiţional maramureşean.

Web: http://www.prefecturamaramures.ro

 

 

 

Catedrala Ortodoxă Episcolaă "Sfânta Treime" este un lăcaş de cult ortodox în construcţie. În 2003 a fost târnosit altarul de la subsol. Este deschisă zilnic între orele 07:00-19:00.

Web: http://www.catedrala-baia-mare.ro/program/

 

Monumentul ostaşului român din Baia Mare a fost ridicat la iniţiativa Comitetului de cultură şi artă al regiunii Maramureş şi a fost dezvelit în preajma zilei de 23 august 1959, iar în anul următor a primit forma actuală. Acesta a fost executat de sculptorul Andrei Ostap, în colaborare au arhitectul A. Dâmmboianu şi montat de un colectiv de artişti de la Fondul Plastic Bucureşti. Este construit din piatră şi ciment, având în partea cea mai înaltă 890 cm. Scenele de luptă şi reconstrucţie sunt realizate în tehnica meplat. În cinstea erorilor căzuţi la datorie în aceste lupte crâncene din al doilea război mondial, în jurul acestui obiectiv s-au amenajat cruci memorative cu numele celor care şi-au dat viaţa pentru integritatea şi libertatea statului român.

 

Turnul lui Ştefan este situat în Piaţa Păcii, acesta reprezintă o anexă a Catedralei "Sfântului Ştefan", ctitorită de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea. S-a impus în timp ca simbol al trăiniciei oraşului nostru. Este monumentul cel mai reprezentativ de artă medievală din Baia Mare, fiind construit în stil gotic şi având o înălţime de peste 40 m. Iniţial a servit pentru supravegherea strategică a oraşului şi pentru paza împotriva incendiilor. Acum, prin valoarea arhiceturală şi istorică încărcată de semnificaţii, Turnul Ştefan veghează asupra locuitorilor oraşului.

Web: https://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_Ștefan_din_Baia_Mare

 

Bazinul Olimpic "Gheorghe Deneca" are 8 (opt) culoare de 50 m. Dotări: vestiare, sală de masaj, sală de forţă, saună, cabinet medical, bar, garderobă pentru public, 600 de locuri în tribune, instalaţii de încălzire, filtrare şi tratare a apei.

 

 

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş

Web: http://www.dsjmaramures.ro

 

Bastionul Măcelarilor este situat în Piaţa Izvoarelor; acest turn a fost înălţat în secolul al XV-lea. Legenda spune că de aici s-ar fi tras glonţul care l-a ucis pe Pintea Viteazul, haiduc al acestor meleaguri.

 

Teatrul Municipal din Baia Mare îşi are sediul într-o clădire adecvată, proeminentă ca stil şi proporţie, construită în forma actuală în anul 1967. Holul spaţios de la intrare este decorat în partea superioară cu o frescă policromă creată de pictorul Nicolae Apostol. Director General, Radu Macrinici

Web: http://teatrulbm.ro

 

Casa de Cultură din Baia Mare a fost ridicată în anul 1971; aceasta are o sală de spectacole de 700 de locuri, precum şi o serie de săli pentru diverse activităţi cultural-artistice, holurile spaţioase, finisajele cu lambriuri din esenţe lemnoase contrastante şi structura meşteşugită a plafonului, cu o imensă dantelărie din piatră, care conferă edificiului o notă distinctă de măreţie.

 

 

Casa Iancu de Hunedoara este situată în Centrul Vechi al oraşului, edificiu construit în anul 1446, reprezintă o parte a fostului castel medieval ridicat de voievod pentru soţia sa Elisabeta. În prezent, aici se organizează diverse expoziţii, clădirea fiind parte integrantă a Muzeului Judeţean Maramureş.

 

Muzeul de Mineralogie "Victor Gorduza" este situat pe B-dul Traian - 8. A luat fiinţă în 6 noiembrie 1989. Expoziţia de bază prezintă la parter alcătuirea geologică a nord-vestului României, sistematica mineralelor hidrotermale şi zăcămintele de metale neferoase de pe rama sudică a Munţilor Oaş-Gutâi, precum şi din Ţibleş şi zona Borşa-Vişeu.

Web: http://www.muzeuminbm.ro/nou/wp/

 

Parcul municipal "Regina Maria" este mândria băimărenilor; situat lângă clădirea Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. Aici aveţi posibilitatea de a vă plimba cu trenuleţul, de a juca un tenis de câmp pe terenurile special amenjate, de a vă plimba în aer liber, de a servi ceva la Restaurantul Athis, de a lăsa copiii să se destindă în spaţiile de joacă amenajate, de a conversa cu cei dragi...

 

 

 

 

 

Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş este situat pe Dealul Florilor, într-o zonă pitorească a municipiului. Instituţia este formată din două locaţii: Muzeul Satului şi Secţia Pavilionară, care se află în clădirea fostului Teatru de Vară al Oraşului.

Web: https://www.etnografie-maramures.ro

 

 

 

 

 

Planetariul a fost inaugurat la 1 iulie 1969, fiind primul Planetariu din România. În 1970 a fost dat în folosinţă clădirea Observatorului Astronomic. Instituţia a fost dotată cu un aparat de proiecţie ZKP-1 (Carl-Zeiss Jena), un telescop şi două lunete, şi a fost deschisă totdeauna în faţa tuturor vizitatorilor care vor să cunoască universul astral. Având un sistem modern de videoproiecţie, sub cupola Planetariului se organizează zilnic spectacole cu cerul înstelat, unde se pot cunoaşte şi admira constelaţiile. Specialiştii oferă informaţii despre sistemul planetar, fenomene cereşti şi mijloace tehnice create de om în domeniul atmosferei terestre şi în spaţiul cosmic.

 

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie este fondat în 1899, de istoricul Schonherr Gyula, membru al Academiei Maghiare. Funcţionează în clădirea Monetăriei Baia Mare ridicată între anii 1734 şi 1737.

Web: http://www.maramuresmuzeu.ro

 

 

 

 

 

Muzeul Judeţean de Artă "Centrul Artistic" Baia Mare transformă mental oraşul Baia Mare în "oraş al pictorilor".

Web: https://www.muzartbm.ro

 

Sportul în Maramureş:

- Handbal Club Minaur Baia Mare: http://minaur.ro

 

Vivo! Baia Mare. Shopping & Entertrainment Center situat în str. Victoriei - 73, la intrarea în Baia Mare dinspre Satu Mare (pe lângă Metro). Existp magazine cu haine, Cora, iar la ultimul etaj fast-food şi cinema.

Web: https://vivo-shopping.com/ro/baia-mare

 

Kaufland situate unul lângă Spitalul Municipal de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" Baia Mare, iar celălalt în Hatvan.

 

Auchan este situat pe B-dul Bucureşti - 144 la instrarea în Baia Mare dinspre Dej. în apropiere regăsim Practiker şi Dedeman.

 

Metro este situat pe B-dul Independenţei, DN1C, km 155.

 

2017-2018, Copyright ISJ-MM. Toate drepturile rezervate.